Title of a News Article

Sıra Geceleri ve Meşk Geceleri

Mezopotamya Kültür Turlarının vazgeçilmezi

Şanlıurfa Sıra Gecesi; Türkiye'de Şanlıurfa iliyle özdeşleşen halk kültüründe ses, saz ve söz üzerine sohbet yapılan toplantı ve aktüalite meclisidir. Sıra gecesi tam anlamıyla baştan sona musiki, muhabbet ve edebiyat bütünü olarak ele alınabilir. Sıra geceleri ariflerin söze geldiği, çırakların dize geldiği, şiirlerin saza geldiği gecelerdir. Sıra kelimesinin kullanılması, gecelerin sırasıyla herkesin evinde yapılmasından kaynaklanmaktadır. Halkın içinden gelen ve günümüze kadar yaşatılmış bir gelenektir.

Meşk Geceleri; Gaziantepliler de yakınlaşmayı ve birlikte olmayı bu özel gecelerde meşk ederek ifade edilir.hanendeler ve sazendeler hep birlikte eşlik ederek gerçekleştirilir. Gaziantep’in Eşrafları ve ileri gelenleri ailece toplanıp sazendelerle birlikte meşk ederler. İkindi vaktinde “ikindi faslı” (Antep tabiriyle “ikindin sazı”) denilen dinlendirici bir müzik ziyafeti. Sunuluyordu. Fasıl ikindi vaktin de yapıldığından halk, bu sebepten dolayı buna “İkindi Sazı” da diyordu. Bu fasıl Gaziantep’te Akyol Mahallesi Kırkayak Parkı denilen mekanda yapılırdı.Bu fasılın en büyük özelliği ise her gün ayrı ayrı makamlarda proğram yapılmasıydı.1970’li yılların başlarında biten şimdilerde ise Farklı sunu ile kendisini göstermektedir.

Mezopotamya kültür turlarına katılan yerli ve yabancı turistler Gaziantep’te meşk gecesi, Şanlıurfa ve Mardin’de sıra gecelerine katıldıklarında bölgenin müzik kültürü ile gastronomi sanatının da birbiri ile tam anlamıyla uyumlu olduğunu görmektedirler.

Aynı zaman farklı illerde farklı dillerde (Arapça, Kürtçe, Süryanice) ile seslendirilen parçalar farklı enstrümanlar ile gerçekleştirilen bu mükemmel sunuya sadece Mezopotamya kültür turlarında ulaşabilmektedirler.

Kısa süreç içerisinde farklı sanatçıların kendi üsluplarıyla icra ettiği müzik kültürünü de kıyaslama şansı yakalayabilmektedirler. Mezopotamya Kültür turları bu açıdan ülkemizin önemli destinasyonlarından birisi olduğunu göstermektedir.

Tarihi, kültürü, Gastronomi özelliği, Müziği, Doğası ile ülkemizin gözdesi Güneydoğu Turlarına katılma fırsatı yakalayan turistlerin şanlı olduğu bilinmelidir. Bu özellikleri yerinde yaşayarak görmek isteyen her turist zaman kaybetmemelidir diye düşünüyorum.

YORUM EKLE

banner195